Eetbuien en emotioneel eten.

Eetbuien en emotioneel eten.

In je relatie tot voeding spelen gedachten en gevoelens een grote rol. Weten wat gezonde voeding is blijkt voor velen niet voldoende om een gezond gewicht te bereiken en/of te behouden. Velen stappen van het ene dieet in het andere en blijven hun relatie met eten ervaren als een strijd in hun hoofd.

Een strijd met eten oplossen.

Oorzaken :

De meest voorkomende reden waardoor mensen in een strijd met eten terecht komen is door op jonge leeftijd te beginnen diëten. Ze leerden zichzelf eten ontzeggen op basis van wilskracht en zijn hierdoor steeds meer met eten bezig. Mensen verbinden eten aan verschillende emoties en situaties en gebruiken eten niet louter als brandstof. Ze eten omdat ‘ze het verdiend hebben’, omdat ‘het gezellig’ is of omdat ze moe zijn.

Hoe  word/blijf  je slank zonder strijd met eten?

Wanneer je eten louter inzet waarvoor het bedoeld is, m.n. om aan je natuurlijke energiebehoefte te voldoen,  kan je afvallen zonder een specifiek dieet en kan je het overtollige gewicht ook blijvend kwijtraken.

In therapie leren we ontremmende gedachten herkennen. We leren gedachten bijsturen tot ze je helpen bereiken wat je wil bereiken. Je leert ook rechtstreeks reageren op emoties en jezelf te respecteren ipv af te keuren. Negatieve boodschappen over je lichaam helpen niet om af te vallen, ze versterken enkel de strijd in je hoofd.