Dwang (Obsessief-compulsieve Stoornis)

Obsessief-compulsieve stoornis (OCD) 

of dwang?

… deed ik de deur echt op slot?…

… heb ik zonet iemand aangereden?…

… heb ik een aanstootgevende mail verstuurd naar mijn leidinggevende?…

… heb ik een fout gemaakt die drastische gevolgen zou kunnen hebben?…

… is deze gedachte een aanwijzing dat ik psychopaat ben?…

… is deze gedachte een teken dat ik pedofiele neigingen heb?…

… zijn mijn handen wel echt proper?…

…. …. …

Als je merkt dat je jezelf dwingt tot het controleren van je handelingen, het veelvuldig reinigen van je handen of voorwerpen (tot je voelt dat het goed is), als je onrustwekkende of beschamende gedachten hebt die je maar niet uit je hoofd kan zetten of als je dagelijkse taken met een opvallende grondigheid doet omdat je bepaalde handelingen steeds opnieuw moet herhalen, dan zou er wel eens sprake kunnen zijn van dwang of OCD.

Een diagnose stellen doen we op basis van een uitgebreid gesprek eventueel aangevuld door testmateriaal.

Dwang is een problematiek waarbij iemand een specifiek thema niet kan loslaten, enorm gefocust is op iets en daarbij vaak ook handelingen stelt met als doel zichzelf gerust te stellen of spanning te verminderen. Die handelingen leiden vaak in eerste instantie tot wat mentale rust, maar na verloop van tijd stelt men vast steeds meer handelingen te moeten verrichten om het gevoel van mentale rust te bereiken.

De behandeling van dwang richt zich op het herkennen van dwangmatige gedachten en handelingen, het leren focussen op informatie in de situatie zelf om tot zekerheid en rust te komen en het leren uitstellen van dwanghandelingen. Door te leren minder te controleren, ontdek je dat de gedachten niet meer dan gedachten waren, dat het gevreesde niet heeft plaatsgevonden en neem het vertrouwen in jezelf terug toe.

Wil je hiermee aan de slag? Neem contact op voor meer informatie via het contactformulier op de deze website. Ik ga graag met jou aan de slag!