OCS / dwang
Angst / paniek
Slaapproblemen
Eetproblemen
Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
Wat is het?
Obsessief-compulsieve stoornis (OCS), ook wel bekend als OCD of gewoon dwang, is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door dwangmatige gedachten en/of gedragingen, bekend als obsessies en compulsies. Obsessies zijn terugkerende, ongewenste gedachten, impulsen of beelden die angst of spanning veroorzaken. Compulsies zijn repetitieve handelingen of mentale handelingen die worden uitgevoerd als reactie op obsessies, vaak om de angst te verminderen of om bepaalde denkbeelden te voorkomen.
Hoe herken je OCD?
De obsessies en compulsies bij OCD kunnen sterk variëren en zijn vaak gericht op specifieke angsten of zorgen. Voorbeelden zijn obsessieve gedachten over veiligheid (zoals “Heb ik de deur écht op slot gedaan?”), schuld (zoals “Heb ik een fout gemaakt die grote gevolgen kan hebben?”), of zelfs verontrustende gedachten over persoonlijke identiteit (zoals “Betekent deze gedachte dat ik een psychopaat ben?”). Compulsieve handelingen kunnen onder meer bestaan uit het herhaaldelijk controleren van dingen, het uitvoeren van bepaalde rituelen, of het obsessief schoonmaken.
Diagnose en behandeling
Een diagnose van OCD wordt gesteld na een uitgebreid gesprek, eventueel aangevuld met testing. Onze behandeling richt zich op het herkennen van dwanggedachten en -handelingen, het focussen op informatie in de situatie zelf voor rust en zekerheid, en het uitstellen van dwanghandelingen. Door minder te controleren, ontdek je dat de gevreesde scenario’s geen werkelijkheid worden en herwin je vertrouwen in jezelf.
Aan de slag
Denk je dat je last hebt van OCD? Aarzel dan niet om contact op te nemen via het contactformulier op onze website.
Angst & paniek
Wat is het?
Angst is een normale emotie die ons waarschuwt voor gevaar, maar wanneer het irrationeel wordt, kan het ons dagelijks leven belemmeren. Deze irrationele angsten kunnen variëren van sociale angst en angstig piekeren tot specifieke fobieën, zoals angst voor spinnen. Gelukkig zijn deze angsten vaak goed behandelbaar. Bij onze aanpak betrekken we jou actief bij het analyseren van je angst en het opstellen van een behandelplan. We gaan aan de slag met concrete oefeningen en uitdagingen om je angstige verwachtingen aan te passen, waardoor nieuwe ervaringen een nieuw pad in je denken vormen dat je helpt om moeilijke situaties aan te gaan.
Onze gedragstherapeutische behandeling richt zich op alle aspecten van angst, inclusief lichamelijke, cognitieve en gedragsmatige componenten. Door stapsgewijze blootstelling aan beangstigende situaties leer je dat ze beheersbaar zijn. We bieden psycho-educatie over angst, stellen een angsthiërarchie op en dagen catastrofale gedachten uit. Met kleine stappen behouden cliënten het gevoel van controle, wat essentieel is voor langetermijnbeheersing van angst en paniek.
Voor de behandeling van angstklachten bieden we groepstrajecten aan in Deinze of in Ooike (Wortegem-Petegem). Informeer gerust naar de mogelijkheden.
De volgende reeks gaat door in Wortegem-Petegem (Ooike) op woensdagvoormiddag, eerste sessie 23 oktober. Inschrijven via e-mail.
Slaapproblemen
Slaapproblemen komen vaak voor, ongeveer één op de tien mensen kampt met een chronisch slaapprobleem. De impact ervan op het dagelijks functioneren is aanzienlijk: gevoelens van uitputting, problemen met geheugen en concentratie, en verhoogde prikkelbaarheid kunnen leiden tot angst, depressie en wanhoop.
Hoewel medicatie vaak een eerste stap is, biedt het slechts een tijdelijke oplossing. Niet-medicamenteuze behandelingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, hebben de afgelopen jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzoek ondergaan. Dit heeft geleid tot een goed gedefinieerde behandelstrategie.
Deze slaaptraining richt zich op het aanleren van gezond slaapgedrag door middel van dagboekbespreking, stimuluscontrole, slaaprestrictie en slaaphygiëne. Bij mensen met chronische slapeloosheid kan de gedachte aan slapen al spanning veroorzaken. Daarom wordt ook gewerkt aan de gedachten die met slapen, piekeren en ontspanning samenhangen.
In een kleine groep van maximaal zes personen gaan we samen aan de slag en doorlopen we de verschillende stappen naar een betere slaap. Dit groepstraject wordt mogelijk gemaakt dankzij de eerstelijns psychologische zorg en kan worden aangeboden voor slechts €2,50 per persoon per groepssessie. Het traject wordt begeleid door twee klinisch psychologen.
Er is een groepstraject beschikbaar online, in Ooike of in Deinze. Deze trajecten worden afwisselend aangeboden op de verschillende locaties.
Het volgende traject slaaptraining gaat van start in augustus ’24 op woensdagvoormiddag. Deze sessies gaan online door. Inschrijven kan je doen via e-mail of contactformulier.
Eetproblemen
Eetbuien en emotioneel eten.
Online groepsaanbod
Voed je welzijn. Naar een gezonde relatie met voeding.
In je relatie tot voeding spelen gedachten en gevoelens een grote rol. Weten wat gezonde voeding is blijkt voor velen niet voldoende om een gezond gewicht te bereiken en/of te behouden. Velen stappen van het ene dieet in het andere en blijven hun relatie met eten ervaren als een strijd in hun hoofd.
Een strijd met eten oplossen.
Oorzaken:
De meest voorkomende reden waardoor mensen in een strijd met eten terecht komen is door op jonge leeftijd te beginnen diëten. Ze leerden zichzelf eten ontzeggen op basis van wilskracht en zijn hierdoor steeds meer met eten bezig. Mensen verbinden eten aan verschillende emoties en situaties en gebruiken eten niet louter als brandstof. Ze eten omdat ‘ze het verdiend hebben’, omdat ‘het gezellig’ is of omdat ze moe zijn.
Hoe word/blijf je slank zonder strijd met eten?
Wanneer je eten louter inzet waarvoor het bedoeld is, m.n. om aan je natuurlijke energiebehoefte te voldoen, kan je afvallen zonder een specifiek dieet en kan je het overtollige gewicht ook blijvend kwijtraken.
In therapie leren we ontremmende gedachten herkennen. We leren gedachten bijsturen tot ze je helpen bereiken wat je wil bereiken. Je leert ook rechtstreeks reageren op emoties en jezelf te respecteren ipv af te keuren. Negatieve boodschappen over je lichaam helpen niet om af te vallen, ze versterken enkel de strijd in je hoofd.
In onze groepstraining bieden we jou graag de tools voor een fijne relatie met voeding. Onder begeleiding van een diëtist en een psycholoog ruimen we de patronen op die jou in de weg staan van een fijne relatie met je lichaam en geest.
Het volgend traject start in januari. Deze 10-delige reeks gaat om de twee weken door op vrijdag van 15u tot 16u30.
KOSTPRIJS:
Groepssessie: € 2,50*
* Dit aanbod is mogelijk dankzij de steun van de conventie Eerstelijns Psychologische Zorg.
Wil je je hiervoor aanmelden? Vul gerust het contactformulier in, dan neem ik contact met je op om na te gaan of dit traject past bij jouw verwachtingen en breng ik je meteen op de hoogte wanneer een volgende groep opstart.
Eetstoornissen
Individuele therapie
De gedragstherapeutische behandeling van eetstoornissen, zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa, richt zich op het veranderen van de gedachten en gedragingen die de eetstoornis in stand houden. De behandeling bestaat uit verschillende fasen:
1. Psycho-educatie
In deze fase wordt de cliënt geïnformeerd over de eetstoornis en de gevolgen ervan voor de fysieke en mentale gezondheid. Dit helpt de cliënt inzicht te krijgen in hoe het eetgedrag samenhangt met gedachten en emoties.
2. Gedragsverandering
• Eetpatroon normaliseren: De cliënt wordt geholpen om een regelmatig en gebalanceerd eetpatroon aan te leren. Dit kan gepaard gaan met voedingsschema’s om maaltijden te plannen en eetbuien of uithongeren te voorkomen. Hiervoor wordt samengewerkt met een erkend diëtist.
• Vermijding doorbreken: Men wordt aangemoedigd om voedsel dat vermeden wordt geleidelijk weer te eten, om angst te verminderen.
3. Cognitieve herstructurering
De therapie richt zich op het identificeren en uitdagen van disfunctionele overtuigingen rondom eten, gewicht, en lichaamsbeeld. De cliënt leert irrationele gedachten (“ik moet dun zijn om waardevol te zijn”) te vervangen door gezondere, realistischere gedachten.
4. Emotieregulatie
Veel cliënten gebruiken hun eetstoornis om met emoties om te gaan. Gedragstherapie helpt bij het ontwikkelen van gezondere copingstrategieën om emoties zoals angst, depressie, of stress aan te pakken zonder destructief eetgedrag.
5. Terugvalpreventie
In deze fase leert de cliënt strategieën om een terugval te voorkomen, door bijvoorbeeld waarschuwingssignalen van terugkerende symptomen te herkennen en gepaste acties te ondernemen.
De behandeling is doorgaans intensief en vereist een nauwe samenwerking tussen de therapeut en de cliënt, waarbij doelen stapsgewijs worden behaald.
Vanaf oktober 2024 is er een specifiek aanbod voor de doelgroep 16-23j. Voor deze jongeren werd een zorgpad uitgewerkt met de steun van de conventie Eerstelijns Psychologische zorg. Voor deze doelgroep wordt samengewerkt met een diëtist.
Groepssessies voor ouders van jongeren met een eetstoornis
De oudertraining is een leidraad en een steungroep voor ouders. Iedere jongere, iedere ouder, iedere gezinssituatie is uniek. Elk zal z’n eigen weg moeten zoeken. Het omgaan met een kind met een eetstoornis is een leerproces met ‘vallen en opstaan’. Centraal hierin staan het terugvinden van de dialoog met je kind alsook het leren omgaan en als ouder meedragen van moeilijke gevoelens en emoties.
Als ouder kan je heel veel betekenen in het herstelproces. Je kan wel degelijk een verschil maken. Met deze oudertraining geven we geen pasklaar antwoord op de vraag wat je als ouder kan doen. Maar spreken met andere ouders en hulpverleners kan helpen in de zoektocht naar de rol als ouder hierin. Met dit aanbod willen we ouders de nodige informatie bezorgen die hen op weg kan helpen om hun kind ten volle te ondersteunen in zijn/haar herstel.
Het eerstvolgend traject start op dinsdag 25 november, een zesdelige reeks om de twee weken op dinsdag van 12u tot 13u30 (online).